Pages

Gelagat-Gelagat Manusia Waktu Ramadhan

Assalamualaikum.. Fuh!fuh! tiup skit habuk2 kat blog ni.. Da LAMA X DIUPDATE. Akhirnya tuan empunya tetiba update plak. Alhamdulillah masih lagi diberi kesempatan untuk menikmati nikmat Allah. Masih lagi bersyukur dpt lg menghirup udara yang nyaman dan yang paling penting kita semua sihat walafiat. (cehwah da cam pembuka kata tazkirah)

Tanggal 1 Ramadhan 1431 hijriah ataupun 11 Ogos 2010 bermulala umat islam menjalankan ibadah berpuasa. X lpe jugak warga UTM yg juga merasai kehangatan ramadhan kali ini juga.(termasuk diri aku skali la). Banyak perkara yg berlaku sepanjang ramadhan ni terutamanya rutin harian kita.. Mula2 hah korang tengok dari segi tido. Da mula da semua orang bangun awal pagi walaupun tido lewat ape pun. Sebab apa?? ini istilah ni wujud waktu ramadhan je. (muslimin dan muslimat dikecualikan sebab dorang slalu puasa sunat) SAHUR!! tipula korang first day x bangun sahur. mesti bangun punya.semangat punya nak puasa kan..(erkk..ok aku x sahur first day..bgn pkul 6.30 pagi.. hah x batal puasa k.. niat sebelum tido tu penting!!) Sama gak la korang bila bukak semester satu minggu tu semangat gi kelas..siap awal plak tu.. bese budaya malaysia (ooppss.. kn tambah da skrg..budaya SATU MALAYSIA..hmm.. YADIM pun wat jelajah satu malaysia..hmm..lyn2..)

Tapi yang paling aku suka adalah waktu SUBUH. Masjid yang dahulunya satu saf da jadi 4 saf.. Alhamdulillah. surau pun yg jadi 2 saf..jadi 2 saf jugak... yg lain gi masjid kot..hehe (aku pun kekadang je pergi..ni nak tegur diri sendiri gak ni..) Tapi masalahnya pas subuh bermulalah semua pakat tido lama2.. Ini yg x betul ni..ade yg bgn pkul 11..pkul 10..pkul 9.. kelas x pergi. banyak berlaku waktu first day..Alasan?? besela bro..kejutan budaya..cehwah. Tapi Alhamdulillah makin berkurang selepas tu.(harapnye..aku x wat kajian..coursemate2 aku semua baik2..haha.puji..puji..kn puji dorang)

Di siang hari bermulala alkisah gelagat2 manusia.. ade yg cam bese je..(cam akula..cehwah), ada yg jalan kepenatan, ada yg kt bibir mengucap-mengucap..igtkan berzikir ke.rupanya LAPAR!LAPAR!LAPAR! haish!! siku kang dorang ni.. macam-macam..

T/hari pulak mulala masyarakat non-muslim berpusu-pusu kt SUB(kedai makan) menjamu selera.. Aku tengok terkebil-kebil..bau oh..sedap..ade yg org lain terliur-liur..haha. rilex bro..dugaan tu .. hehe.kekadang aku ske ramadhan sebab ade bermacam jeni juadah di waktu apa?? kengkawan jerit skrg!!! BAZAR RAMADHAN!! terbaik punya. aku masih lagi igt post membe aku kat facebook yg berbunyi..(korang dgr bunyi x? ok x dgr..fine!!)

PUASE bukan setakat sebab air tebu, ayam percik, ayam golek, ngan otak2 je. Tapi puase sebab nak Allah SAYANG kite. :)

So korang..igt tu!! tapi memang best pun bazaar..nyum.nyum.. Kat sini aku nak share sesapa yang duduk lembah klang..ada satu blog pamer bazar2 yg best kt lembah klang. nm blog tu PRAMKL >>>>> klik sini

OK esok kuarga aku gi berbuka bufet kt tropicana golf resort damansara..arghhhh nak gi gak!! pesal la UTM ni kt JB bukan kt KL.



Ok lepas tu da berbuka.. da kenyang..aku pun kenyang.. Selamat berbuka.. Ni ade video..DGR SMPI HABIS!! Bukan lagu je.. sampai yg tgh2 korang akn dengar satu ucapan yg lawak dan terharu.




Moga kita semua dirahmati Allah.. Jumpa lagi di next post... Adios.. Assalamualaikum